Bezoek ook onze winkel

Rusthoflaan 34

3034 XL Rotterdam

Openingstijden

 • Een fijne fysieke winkel
 • Een luisterend oor
 • Vaste contactpersonen
 • Meedenkend en passie voor het werk
 • Een klein en betrokken team

Silent-Stones

Werkt met Circle-Stone

Wat als een oude steen geruimd moet worden?

Silent-Stones werkt vanaf half mei 2022 mee aan het mooie initiatief van Circle Stone om bestaande grafmonumenten opnieuw te gebruiken. Zo dragen we letterlijk ons steentje bij aan verantwoord ondernemerschap! De ontwikkeling van Circle Stone is hierbij een waardevolle aanvulling. We hebben inmiddels al enkele gedenkstenen mogen hergebruiken, wat ons en de families echt een goed gevoel heeft gegeven. Grappig is dat wij dit al in 2016! deden … voordat we ooit van Circle-Stone gehoord hadden.

Natuurlijk moet het formaat, de vorm en de kleur van het graniet van de gedenksteen die ‘beschikbaar komt’ passen bij uw wensen… maar we adviseren u graag in de diverse mogelijkheden. Informeer gerust naar de stenen die we momenteel beschikbaar hebben in onze collectie Circle-Stones.

Een grafsteen hergebruiken, mag dat wel?

Ja, dat mag, wanneer de vorige eigenaar afstand gedaan heeft van de steen. Ruimschoots voordat de grafrechten vervallen, krijgen de nabestaanden bericht van de begraafplaats of zij de grafrechten willen verlengen. Indien zij dat niet willen, kunnen ze kiezen of zij de steen nog willen gebruiken of dat ze hier afstand van doen. Wij raden begraafplaatsbeheerders wel aan om aan de nabestaanden te laten weten dat, indien ze afstand doen van de steen, deze mogelijk een nieuw leven kan krijgen. Vraag als steenhouwer altijd aan een begraafplaats met wie u werkt, of deze de nabestaanden hiervan op de hoogte heeft gesteld.

Wat zijn Circle Stone grafstenen?

Circle Stone grafstenen zijn gebruikte grafstenen waarvan het natuursteen hergebruikt is. Het zijn grafstenen die opgehaald zijn op de begraafplaats omdat de grafrechten verlopen zijn. Op deze manier kunnen we het waardevolle natuursteen behouden voor volgende generaties.

Waarom een Circle Stone grafsteen?

We worden ons steeds meer bewust van de invloed die we zelf op het milieu hebben. We leven duurzamer en houden rekening met het milieu bij de keuzes die we maken. Ook na ons overlijden willen we het milieu niet onnodig veel belasten. Via de ‘Circle Stone’ collectie bieden wij u de mogelijkheid om uw eigen steentje bij te dragen om op deze manier het milieu minder te belasten.

 • Geen energie intensieve werkzaamheden
 • Gerecyclede materialen
 • Geen lang transport over (voornamelijk) de zee

Waaraan herken ik een Circle Stone gedenksteen?

U kunt de Circle Stone grafstenen nergens aan herkennen. De stenen zijn dusdanig goed gereinigd en gepolijst dat de stenen niet van ‘nieuw’ zijn te onderscheiden.

 • Zelfde kwaliteit natuursteen
 • Zelfde uitstraling van het gedenkteken
 • Zelfde garantievoorwaarden

Over Circle Stone

Circle Stone is een initiatief van de Stichting GreenLeave. GreenLeave is opgericht door een aantal op duurzaamheid gerichte uitvaartondernemers, en heeft als doel om de uitvaart in Nederland te verduurzamen. Alle aangesloten uitvaartondernemingen bieden hun klanten een pakket van duurzame producten en diensten aan. Op die manier wordt de keuze makkelijker en toegankelijker. Aangezien de grafsteen een belangrijk onderdeel van de uitvaart is, met een relatief grote impact op mens en milieu, heeft de Stichting GreenLeave besloten het initiatief tot Circle Stone te nemen. Circle Stone wordt ondersteund door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). De LOB is de enige vakorganisatie op het gebied van begraven en begraafplaatsen en geniet als zodanig landelijke bekendheid. De LOB heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en steunt het initiatief van Circle Stone, onder andere door het onder de aandacht van haar leden te brengen.

De missie van Circle Stone is om de milieu-impact van grafstenen te verminderen en om natuursteen te behouden voor toekomstige generaties. Ludy Kaptein: ‘Duurzaamheid is meer van belang dan ooit’

“Duurzaamheid is vandaag de dag meer dan ooit van belang. Zo ook in onze branche. Het komt steeds vaker voor dat nabestaanden ons grafstenen aanbieden voor hergebruik omdat ze deze een “tweede-leven” willen geven. Anderzijds merken we dat er ook steeds meer vraag komt naar duurzame en milieuvriendelijke grafstenen en dat nabestaanden die een grafsteen aanschaffen willen weten waar het materiaal vandaan komt en hoe dit materiaal gewonnen wordt.”

“Het is fijn om te merken dat er een verandering plaatsvindt naar een houdbare levensstijl voor de nabije toekomst. Het hergebruiken van een grafsteen draagt daaraan bij en is een goede, duurzame en milieuvriendelijke keuze. De grafsteen is er zeker niet minder fraai om maar de belasting van het milieu is stukken minder dan bij de aanschaf van een ‘nieuwe’ steen.”

Jij kunt het beslissende verschil maken!

“We zijn partner geworden van Circle Stone omdat we hiermee hopen dat nog meer mensen de weg zullen vinden naar een duurzamere manier van gedenken. Met ingang van mei 2022 is Silent-Stones te Rotterdam specialist geworden en kan je voor een duurzamere grafsteen van hergebruikt natuursteen bij ons terecht.  Als nabestaande kan je het beslissende verschil maken door een monument voor hergebruik aan te bieden óf door een hergebruikt monument aan te schaffen. We helpen je hierbij graag.”

circle stones

Samen de wereld beschermen!

circle stones ouddorp Guus Franken

Hier een oude gebruikte gedenksteen van een oud-tante in de familie die al jaren bij de familie in de tuin stond.

circle stones ouddorp Guus Franken

De gedenksteen wordt door ons opgehaald en naar de werkplaats gebracht.

grafsteen met cortenstaal ouddorp Guus Franken

In dit voorbeeld hebben we er een mooie cortenstalen omranding bij geplaatst.

begraafplaats ouddorp Guus Franken

Een prachtig voorbeeld van hergebruiken van een oude gedenksteen. Geen belasting van de zee… en daar doen we het graag voor!

Hoe werkt de aanschaf van een Circle Stone grafsteen?

— de cirkel is rond in 5 stappen —

In de volgende 5 stappen bespreken we hoe een grafmonument een tweede leven kan krijgen, vanaf het ophalen van de grafsteen van een bestaand graf tot het opnieuw ontwerpen en plaatsen op een nieuw graf.

Stap 1 – De gedenksteen steen komt vrij na de periode van grafrust

Nabestaanden kiezen bij een begrafenis voor een bepaalde periode van ‘grafrust’, meestal 10 tot 20 jaar. Wanneer deze periode verstrijkt, zal men moeten kiezen voor verlenging of ontruiming. Indien de familie besluit te verlengen blijft de situatie rondom het bestaande graf ongewijzigd. In het geval van ontruiming kan er gekozen worden om de grafsteen aan te bieden als ‘Circle Stone’ om deze een nieuw leven te geven.

Stap 2 – De steen wordt van de rustplaats van de overledene verwijderd

De grafsteen wordt van het graf verwijderd en vervoerd naar de werkplaats van de steenhouwer, in dit geval Den Hollandsche gedenktekens.

Stap 3 – We maken de steen weer als nieuw

We gaan aan de slag om de grafsteen weer als nieuw te maken. Het opschrift wordt verwijderd, evenals het vuil en de eventuele aanslag. Hierna wordt de steen gepolijst en ziet deze er weer als nieuw uit. Als er bijvoorbeeld een deel van de steen gescheurd is dan wordt er bekeken of de rest gebruikt kan worden. Zo proberen we zoveel mogelijk steen opnieuw te gebruiken.

Stap 4 – Je kiest voor een Circle Stone

De aanschaf van een monument uit onze Circle Stone collectie verloopt eigenlijk niet anders als bij een geheel nieuwe grafsteen. Je kiest voor een Circle Stone,  een milieubewuste en duurzame keuze. De steen is niet anders dan een ‘nieuwe’ steen en je draagt je steentje bij aan een betere toekomst.

Stap 5 – We personaliseren de grafsteen en verzorgen de plaatsing

Nadat je een duurzame Circle Stone grafsteen uit de collectie hebt gekozen gaan we deze samen ontwerpen. Samen nemen we de belettering en alle andere details door en tijdens het gesprek lopen we soms nog even door de winkel of inspiratietuin om je voorbeelden in het echt te laten zien. Meteen nadat wij samen een gedenk monument ingericht hebben, krijg je inzicht in de prijs. We maken een totale prijsberekening waarin naast het materiaal, accessoires, belettering en de vervaardiging ook alle elementen zoals de betonfundering, plaatsing van het grafmonument en de assemblage zijn opgenomen. Zo weet je precies wat het monument gaat kosten.

Nadat je er thuis rustig over hebt nagedacht en akkoord hebt gegeven, plaatsen we het monument met speciale apparatuur en eigen vakmensen om een lange levensduur van het monument te kunnen garanderen.

Wanneer de grafrust periode verloopt, begint de cirkel weer opnieuw en kan de steen weer worden aangeboden voor een volgend leven….

Heb je vragen of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op of bezoek onze winkel!