Bezoek ook onze winkel

Rusthoflaan 34

3034 XL Rotterdam

Openingstijden

  • Een fijne fysieke winkel
  • Een luisterend oor
  • Vaste contactpersonen
  • Meedenkend en passie voor het werk
  • Een klein en betrokken team

Wat is een Particulier- en wat is een Algemeen graf?

Lees hier de verschillen

In Nederland kennen we volgens de Wet op de lijkbezorging twee soorten graven. Dit zijn particuliere en algemene graven. Nog niet iedere begraafplaats hanteert deze termen conform de wetgeving. Zo worden particuliere graven ook nog wel genoemd: koopgraven, familiegraven, eigen graven. En algemene graven heten nog vaak huurgraven. Zelfs worden particuliere graven weleens huurgraven genoemd als ze voor een bepaalde tijd worden uitgegeven en koopgraven als deze voor onbepaalde tijd worden uitgegeven. Kortom, veel verschillende termen die het er allemaal niet duidelijker op maken. Maar hoe zit het dan wel?

Het verschil tussen een particulier en een algemeen graf is een beetje te vergelijken met een koopauto en een leaseauto in de autodealerwereld.

wat zijn particuliere graven

Soorten graven
Er zijn twee soorten graven; algemene graven en particuliere graven. En elk soort graf kan weer meerdere verschijningsvormen (typen) hebben.

Algemeen graf
U ´least´ als het ware een algemeen graf. De zeggenschap over deze graflocatie blijft bij de beheerder. Het onderhoud wordt uitgevoerd door de beheerder. Hij bepaalt wie er in het graf komen te liggen en voor hoe lang. U bent in dit geval dan ook geen rechthebbende maar belanghebbende. Op een algemeen graf, waarin meerdere personen worden begraven, komen ook veelal meerdere gedenktekens te staan. In dit soort graf liggen dus ook voor u onbekende personen. En over 10 jaar (of soms 15 of 20 jaar, afhankelijk wat er in de verordening/het reglement staat), wordt dit graf geruimd.

Waarom zou u voor een algemeen graf kiezen? Het grootste voordeel is de prijs. De keuze is helemaal aan u natuurlijk, er vanuit gaand dat de beheerder beide soorten graven aanbiedt. Algemene graven vindt u namelijk niet op iedere begraafplaats. Wat is voor u belangrijk? Verwacht u vaak op grafbezoek te gaan? Wilt u het graf zelf onderhouden of laat u dat liever over aan de beheerder? En natuurlijk: wat was de eventuele wens van de overledene en de nabestaanden? Allemaal overwegingen die meespelen bij de keuze.

Particulier graf
Ook wel een familiegraf genoemd. U ´koopt´ een particulier graf. Beter gezegd: u koopt de rechten op een graflocatie en bent na de koop de rechthebbende volgens de wet. We noemen dit Grafrecht.

Het plekje grond blijft van de eigenaar van de begraafplaats maar u mag voor een belangrijk deel bepalen wat er met dit plekje gebeurt. De begraafplaatsbeheerder luistert naar u als rechthebbende en niet naar andere familieleden of betrokkenen. U bepaalt bijvoorbeeld wie er in dit graf begraven mogen worden en hoelang zij daar begraven blijven. Ook bepaalt u wat er òp het graf komt te staan. Er zijn wél een paar mitsen en maren: uw wensen moeten binnen de regels van de wet én binnen de aanvullende regels van de verordening/reglement van de begraafplaats vallen.

Dit particuliere graf ´koopt´ u (neemt u op naam) in eerste instantie voor minimaal 10 jaar. Maar dat kan ook langer; bijvoorbeeld voor 20 jaar, 40 jaar of op een enkele begraafplaats zelfs voor onbepaalde tijd. Als deze periode (zeg 20 jaar) bijna is verlopen, dan ontvangt u van de beheerder een brief. Hierin wordt gevraagd of u het graf nog langer wilt aanhouden, voor bijvoorbeeld nogmaals 5 of 10 jaar. Als u wilt stoppen, dan gaan de grafrechten weer terug naar de beheerder. Als u wilt verlengen, dan blijft het graf op uw naam. Deze verlengingen blijven altijd mogelijk. De beheerder moét ook eerst een reactie van u ontvangen voordat hij deze graflocatie weer van u overneemt. Uw rechten zijn dus goed geborgd.

duurzaam gedenken grafsteen waterpoelsteen

Ben je op zoek naar een bijzondere grafsteen?

 

Silent-Stones maakt de gedenksteen geheel naar je wensen.

Klik hier voor meer informatie en voorbeelden.

“Bij het uitzoeken van een gedenksteen of grafsteen komt veel kijken. Graag adviseer ik je met de keuzes over de vormgeving, het soort letters, de belettering en mogelijke figuraties, de accessoires, decoraties, en de vele beschikbare materialen.” – Ghislaine, uw adviseur

Heb je hulp of advies nodig? Bel of mail mij gerust
Klik hier voor meer informatie en voorbeelden van gedenkstenen.

Ghislaine

Uitgiftetermijn
De uitgiftetermijn verschilt per begraafplaats. De periode van handhaving die voor een algemeen graf geldt is wettelijk vastgesteld voor minimaal tien jaar. Vaak echter worden ook termijnen van vijftien of twintig jaar gehanteerd. Dit is vastgelegd per begraafplaats. De belanghebbende van een algemeen graf weet dit dus van te voren.

Bij een particulier graf worden voor de looptijd twee begrippen gehanteerd: de looptijd bij uitgifte en bij verlenging. De looptijd bij uitgifte bedraagt minimaal 10 jaar (wettelijk vastgelegd), maar bedraagt vaak bijvoorbeeld 20, 30 of 50 jaar. Ook staat de wet toe dat een graf voor onbepaalde tijd wordt uitgegeven, dus voor altijd. Omdat dit relatief veel ruimte kost zijn er niet veel begraafplaatsen die deze mogelijkheid bieden.

Een particulier graf blijft zolang bestaan als u, als rechthebbende, dat wil! Dit recht ligt dus niet bij de begraafplaatsbeheerder!

Vóórdat de looptijd bij uitgifte is afgelopen, ontvangt de rechthebbende van een particulier graf een brief van de beheerder waarin hij meldt dat de looptijd bij uitgifte binnenkort teneinde loopt. Daarbij geeft hij de mogelijkheid om de looptijd te verlengen. Wettelijk mag dit een periode zijn die aansluitend tussen de vijf en twintig jaar ligt. Nadat deze periode is verlopen ontvangt de rechthebbende opnieuw een brief van de beheerder met de mogelijkheid om de looptijd opnieuw te verlengen. Deze werkwijze blijft doorgaan, totdat de rechthebbende bepaalt dat het graf niet langer gehandhaafd hoeft te worden. Op dat moment gaan de rechten weer over naar de beheerder van de begraafplaats.

Klik hier om terug te gaan naar de pagina over alle vragen na de begrafenis.

Ben je op zoek naar een bijzondere grafsteen, gedenksteen of herinneringsmonument?

Silent-Stones maakt de gedenksteen geheel naar je wensen en je beschikbare budget.

Ben je op zoek naar een grafsteen? Al ruim 17 jaar maakt en plaatst Silent-Stones bijzondere en persoonlijke grafmonumenten. Wanneer je door ons een grafmonument , gedenksteen of grafzerk wilt laten vervaardigen, dan helpen wij je van begin tot eind.

Dat betekent van het ontwerpen van een gedenkteken binnen je budget, tot de vervaardiging en het plaatsen van de grafsteen op de gewenste begraafplaats. Met een mooie winkel in Rotterdam met een voorbeeldentuin bieden wij je veel keuze en mogelijkheden.

Wij ontwerpen elke gedenksteen handmatig. Met andere woorden… je bestelt geen bestaand voorbeeld uit een voorbeeldenboekje. En om je direct een antwoord op de vraag te geven of dat duurder is… nee is het antwoord. Dat is de service en de passie voor het werk van de medewerkers van Silent-Stones.

Grafstenen samenstellen en ontwerpen
Uiteraard helpen we je bij bepaalde keuze’s en adviseren we je waarom wel of juist waarom juist niet te kiezen voor een bepaald materiaal.

Of het nu gaat om een grafsteen, grafmonument, urnenmonument of een kindergrafsteen, een gedenkteken ontwerpen en maken wij met de grootste zorg en aandacht. Een gedenkteken is een persoonlijke grafsteen dat dient als herinnering voor alle nabestaanden. Daarom luisteren wij aandachtig naar al je wensen en bieden wij tegelijkertijd zoveel mogelijk inspiratie en voorbeelden. Samen maken we vervolgens een schetsontwerp, zodat alle ideeën en inspiratie voor het gedenkteken op het graf van je dierbare samenkomen in de gewenste vorm.

Meer informatie
Heb je vragen over ons assortiment of een specifieke wens? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze mooie fysieke gedenkwinkel in Rotterdam.

Hoge klanttevredenheid
Silent-Stones doet er alles aan om de gedenksteen, grafsteen of zerk (er zijn zoveel benamingen voor eigenlijk) geheel naar wens op te leveren. Families die door ons een gedenksteen hebben laten maken beoordelen ons gemiddeld met een 4,9 op Google.
Een eerlijke site waar mensen de gelegenheid hebben om ook negatieve ervaringen te delen. Dit in tegenstelling tot veel andere sites waarbij de leverancier bepaalt welke reviews er getoond mogen worden.

duurzaam gedenken grafsteen waterpoelsteen

Heb je vragen of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op of bezoek onze winkel!