Bezoek ook onze winkel

Rusthoflaan 34

3034 XL Rotterdam

Openingstijden

  • Een fijne fysieke winkel
  • Een luisterend oor
  • Vaste contactpersonen
  • Meedenkend en passie voor het werk
  • Een klein en betrokken team

Gedenksteen voor elke religie

Gedenkstenen voor Joodse, Christenen,

Kaapverdiaanse, Moslims grafmonumenten

Het is fijn om een stukje van je geloof, cultuur of achtergrond bij je te dragen. Dat is iets wat bij je hoort en deel uitmaakt tijdens je leven. Een gedenksteen is een reflectie of spiegelbeeld van je dierbare toen hij of zij nog in leven was. Het is dan fijn als je bij een bedrijf terecht komt met mensen die je hier goed bij kunnen helpen en er alles vanaf weten.

Wij hebben ons verdiept in de gebruiken en de rituelen van het Christendom, Kaapverdianen, Islamieten en Joden om uw wensen zo goed mogelijk te kunnen vertalen naar een gedenksteen of grafmonument.

Op deze pagina vind u meer informatie en voorbeelden van onze Kaapverdische, Islamitische en Joodse grafstenen.

Kaapverdiaanse grafsteen

Kaapverdische gedenkstenen

Er zijn uitvaart ondernemers die zich hebben verdiept in de manier van begraven met de daarbij horende rituelen van Kaapverdianen. Maar hoe zit dat dan met gedenkstenen? De meeste bedrijven missen de diepgang in het aanbod van Kaapverdische gedenkstenen.

Het team van Silent-Stones heeft hier verandering in gebracht. Mede omdat wij iets persoonlijks naar Kaapverdië voelen. Wij hebben ons verdiept in de Kaapverdische grafstenen, en hun wensen daarin. Ludy, onze persoonlijke adviseur en ontwerpster, is naar Kaapverdië geweest om zich verder te verdiepen in de gedenkstenen en de cultuur. Zij heeft daar rondgekeken op verschillende begraafplaatsen, en goed gekeken naar de ontwerpen.

Silent-Stones wil de Kaapverdianen een gedenksteen aanbieden waarin zij iets van hun eigen roots en cultuur kunnen vinden. Zodat zij bij de plek waar ze hun rust vinden een stukje Kaapverdië hebben en zien.

Het is naar onze mening goed om iets voor andere te betekenen. Het is fijn om gesteund te worden in moeilijke en emotionele tijden. Helemaal omdat de Kaapverdiaanse gemeenschap een hele hechte gemeenschap is, die het doodgaan beschouwen als een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de hele gemeenschap. Een gemeenschap die veel met elkaar mee leeft. Familie, vrienden maar ook onbekende mensen komen naar de begrafenis om de laatste eer te bewijzen aan een landgenoot. Een gemeenschap die dus heel erg voor elkaar klaarstaat. En bij dat gevoel willen wij graag aanhaken.

Om dicht bij de moedertaal te blijven kunnen wij in twee talen de tekst op gedenksteen zetten.

Bijgaand voorbeeld is slechts 1 voorbeeld. In de winkel tonen wij u graag onze andere voorbeelden.

Islamitische gedenkstenen

Eeuwige grafrust is van groot belang binnen het Islamitische geloof. Silent-Stones heeft zich hierin verdiept door met Youssef el Hachioui, de imam die deel uitmaakt van de Othman moskee, in gesprek te gaan.

‘’Voor herkenning van het graf mag een gedenksteen geplaatst worden, zodat je weet waar je dierbare begraven is (zodat je dierbare vindbaar is, zodat je de naam van je dierbaren erbij kan zien). Hoe soberder hoe beter. Het moet allemaal zo bescheiden mogelijk blijven.”
– Youssef el Hachioui –

Het is fijn om een eenvoudige steen te hebben waarop de naam van je dierbare zichtbaar is. Sommige begraafplaatsen zijn groot en hebben paadjes die op erg elkaar lijken, waardoor het moeilijk kan zijn om je dierbare te vinden. Het is om die reden gemakkelijk om een gedenksteen te kiezen die je dierbare vindbaar en herkenbaar maakt.

Wij kunnen voor u een bescheiden gedenksteen maken met een Arabische tekst, want ‘less is more’. Maar omdat ieder mens uniek is en wat anders wilt, kunnen wij een ontwerp naar uw wens maken. Een ontwerp dat een reflectie of spiegelbeeld is van uw dierbare. Een gedenksteen die we naar uw persoonlijke voorkeur kunnen ontwerpen.

De Arabische tekst die wij op de gedenksteen kunnen zetten, laten wij altijd controleren om fouten te voorkomen. Wij weten dat Arabisch een precieze taal is, en dat de betekenis van een woord of zin kan veranderen door ook maar één streepje anders te zetten. Wij willen dit natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Het is altijd moeilijk om een dierbare te verliezen en wij vinden het een eerbiedig gebaar om een gedenksteen aan te passen of een gedenksteen te ontwerpen naar afkomst, geloof, cultuur en persoonlijke voorkeur.

Bijgaand enkele voorbeelden. In de winkel tonen wij u graag onze andere voorbeelden.

Joodse gedenkstenen

In het Jodendom gelooft men in de eeuwigheid van de ziel. Om deze redenen is eeuwige grafrust heel erg belangrijk. Silent-Stones heeft zich hierin verdiept door met Rabbijn Albert Ringer, van de Liberaal Joodse Gemeente, in gesprek te gaan.

Wij weten daarom dan ook dat een matsewa (gedenksteen) zo simpel en sober mogelijk moet zijn, dat het de plaats aan moet geven waar uw dierbare ligt, en een teken van herkenning voor de rustplaats van uw dierbare. Wij kunnen een ontwerp naar uw wens maken. Een ontwerp van dat sober en simpel is maar toch persoonlijk. Een matsewa dat vanuit het oogpunt van geloof mag/kan en zich aan de strikte regels houdt maar ook bij uw dierbare past.

Wij kunnen de tekst in twee talen op de matsewa zetten, in het Nederlands en in het Hebreeuws.

Wij hebben ons verdiept in het Hebreeuwse alfabet. Wij weten dat Hebreeuws een precieze taal is. Als er ook maar een tittel (stipje) of menoekad (punctuatie) fout is de betekenis veranderd. Er moet dus goed gelet worden op de details, de kleine verschillen tussen sommige letters waarvan er twee versies zijn. De Rabbijn helpt ons met de Hebreeuwse tekst. Niet alleen door tekst aan te leveren, maar ook door de tekst te blijven rouleren en verbeteren tot er geen fouten meer zijn. Wij weten dat er geen fouten gemaakt mogen worden.

Het is altijd moeilijk om een dierbare te verliezen, en wij vinden het een eerbiedig gebaar om een gedenksteen aan te passen of een gedenksteen te ontwerpen naar afkomst, geloof, cultuur en persoonlijke voorkeur.

Toen wij ons aan het verdiepen waren in het Joodse geloof en de cultuur van het begraven, kwamen wij erachter dat na de uitvaart en/of na een bezoek aan het graf er een steentje op wordt gelegd. Dat wordt gedaan wegens verschillende redenen, uit respect, herkenning of zodat men kan zien dat er iemand het graf heeft bezocht. Dat vonden wij een prachtig gebaar. Daarom hebben wij in onze winkel ook steentjes die u op het graf kunt leggen.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op of bezoek onze winkel!