Bezoek ook onze winkel

Rusthoflaan 34

3034 XL Rotterdam

Openingstijden

  • Een fijne fysieke winkel
  • Een luisterend oor
  • Vaste contactpersonen
  • Meedenkend en passie voor het werk
  • Een klein en betrokken team

Waarom een maand wachten om de crematie-as op te halen?

Waarom kan het niet eerder?

Na de crematie kan de as van uw overleden dierbare bij het crematorium opgehaald worden. Dit gebeurt vanaf 30 dagen na de crematie. Dit mag niet eerder vanwege de Wet op de lijkbezorging. De Wet op de lijkbezorging (Wlb) regelt wat er moet gebeuren als iemand komt te overlijden. Zo zijn er regels voor begraven en cremeren. Naast de wet is er ook nog een Besluit op de lijkbezorging en zijn er enkele ministeriële regelingen. Deze vormen een gedetailleerde uitwerking van de wettelijke regels. Welke regels er gelden bij begraven en cremeren vindt u in deze link.

as-overhandigen-bij-crematorium

Deze ‘as wet’ is er om justitie de gelegenheid te geven om binnen de termijn van een maand onderzoek te kunnen doen op bijvoorbeeld het dna of sporen van gifresten. In de praktijk brengt dit met zich mee dat de familie kan bedenken wat te doen met de crematie as van hun overleden dierbare. Ook is dit vaak een moment dat het testament wordt geopend en speciale wensen kenbaar gemaakt worden.

Er zijn verschillende redenen waarom je een maand moet wachten voordat je de as van een crematie kunt ophalen bij het crematorium. Ten eerste is er een wettelijke wachttijd van 30 dagen na de crematie voordat de as kan worden vrijgegeven. Deze wachttijd is bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om eventuele juridische kwesties op te lossen of om ervoor te zorgen dat de overledene niet onder verdachte omstandigheden is overleden.

Een andere reden voor de wachttijd is dat de crematie-as nog steeds warm kan zijn direct na de crematie. De as moet afkoelen voordat deze veilig kan worden verplaatst. Bovendien moeten de crematieoven en alle apparatuur die wordt gebruikt voor het verwerken van de as worden schoongemaakt voordat de volgende crematie kan plaatsvinden. Dit kan enige tijd in beslag nemen en kan bijdragen aan de wachttijd.

Daarnaast kan er ook administratieve verwerkingstijd nodig zijn om de documenten voor de vrijgave van de as te voltooien. Dit omvat het verzamelen van informatie over de overledene, het voltooien van de juiste papierwerk en het verwerken van de betaling voor de crematie.

Het is ook mogelijk dat het crematorium de as niet direct na de crematie vrijgeeft omdat er nog andere diensten moeten worden uitgevoerd, zoals het bijwonen van een afscheidsceremonie of het laten uitstrooien van de as op een specifieke locatie. In sommige gevallen kan er ook een vertraging optreden als gevolg van beperkingen in het crematoriumschema of personeelsbezetting.

Zijn er afwijkende regels voor baby’s en kleine kinderen?

Wat betreft afwijkende regels voor baby’s en kinderen, kan de wachttijd voor de vrijgave van de as korter zijn dan 30 dagen. Dit is afhankelijk van de lokale wetgeving en het beleid van het crematorium. Sommige crematoria bieden ook speciale diensten voor de crematie van baby’s en kinderen, zoals het gebruik van kleinere ovens en urnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is en dat de wachttijd voor de vrijgave van de as kan variëren. Het is het beste om rechtstreeks contact op te nemen met het crematorium voor specifieke informatie over de wachttijd voor de vrijgave van de as.

Terug naar de pagina met vragen en antwoorden over cremeren.

Ben je op zoek naar een bijzondere urn als tastbare herinnering?

Er zijn veel soorten urnen en hierdoor zijn er verschillende manieren om te oriënteren. Door dit aanbod kunnen wij ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen waar te beginnen. Zaken waar u rekening mee kunt houden bij de keuze van een urn zijn:

Is de urn voor binnen of voor buiten? Door het maken van deze keuze sluit je al een hoop zaken uit. Niet alle urnen zijn namelijk geschikt voor plaatsing buiten vanwege het materiaal waarvan de urn is gemaakt. Ben je op zoek naar een urn voor buiten? Dan hebben wij een collectie urnen die u bijvoorbeeld in de tuin kunt plaatsen. Bekijk hier urnen voor buiten

  • Hoeveel as wilt u bewaren in de urn? De hoeveelheid as die je wilt bewaren in de urn bepaalt de grootte van de urn. In ons aanbod hebben wij een onderverdeling gemaakt in mini urnen en urnen. Duo urnen zijn ook urnen waar je meer as in kunt bewaren, zelfs van twee personen. Wil je de as verdelen over meerdere urnen dan kan dat bijvoorbeeld in een mooi beeldje, een mini urn of een knuffelkei. Heb je de beschikking over een klein beetje as of een plukje haar dan kan dit ook worden verwerkt in een assieraad. Bekijk hier onze gedenksieraden.
  • Voor wie is de urn bestemd? Een urn kan bestemd zijn voor een volwassenen of voor een kind. Vaak zijn urnen bestemd voor een kind wat speelser van vorm, terwijl urnen voor volwassenen wat moderner of minder uitgesproken zijn. Wij hebben een collectie met kinderurnen. Ook kan het zijn dat je een urn zoekt na het verlies van een huisdier. In onze collectie dierenurnen hebben wij een overzicht gemaakt met populaire dierenurnen zoals een urn voor een hond of een urn voor een kat.
  • Wat is je budget voor een urn? De prijs van een urn is zeer uiteenlopend. Over het algemeen houden wij een vanaf prijs aan van 85 euro. Voor dit bedrag kan je een eenvoudige mini-urn aanschaffen. In onze collectie goedkope urnen bieden wij diverse urnen aan van deze prijsklasse. De gemiddelde prijs van een urn ligt ongeveer rond de 150-500 euro. Voor dit bedrag kunt u een keuze maken uit een zeer groot aanbod met urnen van diverse materialen zoals keramische urnen, glazen urnen, etc. Voor een exclusieve urn kan je ook bij ons terecht. Naast een urn die wij uit voorraad kunnen leveren is er ook de mogelijkheid om een bijzondere urn op maat te laten ontwerpen.

 

Klik HIER VOOR ONS ASSORTIMENT aan urnen, of HIER VOOR ONZE WEBSHOP. In de webshop staat slechts 10% van het assortiment wat we voeren. De reden is ons unieke aanbod en dat we de mogelijkheden graag in de winkel met je bespreken.

Meer informatie
Heb je vragen over ons assortiment of een specifieke wens? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze mooie fysieke gedenkwinkel in Rotterdam.

Hoge klanttevredenheid
Silent-Stones doet er alles aan om je urn tijdig, goed verpakt en discreet bij je te laten bezorgen. Families die bij ons een urn hebben besteld beoordelen ons gemiddeld met een 4,9 op Google.
Een eerlijke site waar mensen de gelegenheid hebben om ook negatieve ervaringen te delen. Dit in tegenstelling tot veel andere sites waarbij de leverancier bepaalt welke reviews er getoond mogen worden.

urn-glas-vogel

Silent-Stones

Een urn kopen: urn voor binnen of voor buiten, voor alle as of een beetje as

In de uitvaartbranche is een verandering aan de gang. Waar vroeger begraven de norm was, heeft cremeren de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. Met deze toename in het aantal crematies, is ook het aanbod van urnen ontzettend toegenomen. Een urn kopen is een emotioneel proces, waar veel bij komt kijken. Je kunt een urn kiezen in een traditionele vorm, maar je kunt ook kiezen voor een urn in een moderne, onherkenbaardere, kunstzinnige vorm. Daarnaast moet de urn natuurlijk bij je dierbare passen en een mooi plekje in uw huis innemen. Neem daarom rustig de tijd om te oriënteren.

Maak gerust een afspraak in onze winkel door ons te bellen op 010-4129816 . Silent Stones helpt u graag bij de zoektocht naar een urn voor thuis, in de tuin of de begraafplaats.

Silent-Stones staat voor werken met passie en zorg. Als klein bedrijf vinden wij dit het belangrijkste in het werk dat wij doen. Het is emotioneel beladen werk, dat ervaren wij elke dag weer. De kracht krijgen we van de families die ons dankbaar zijn voor de mooie, warme en unieke blijvende herinnering die we maken.

 

Heb je vragen of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op of bezoek onze winkel!