Bezoek ook onze winkel

Rusthoflaan 34

3034 XL Rotterdam

Openingstijden

Grafbedekking met bloemen en planten


12 mei 2022

Wij ontwerpen bijzondere  gedenkstenen samen met nabestaanden. Een belangrijke keuze is of je als nabestaande wel of geen beplanting geïntegreerd in de gedenksteen wilt. Een keuze die verstrekkende gevolgen heeft voor de toekomst. Ben je in staat om de komende 10/20 jaar regelmatig het graf te onderhouden? Mensen verhuizen, krijgen nieuwe banen, worden ouder etc.

Maar ook een belangrijke factor zijn de aanwezige dieren op de begraafplaats. Konijnen, fazanten, poesjes…. allemaal schattig natuurlijk en brengt wat levendigheid. De begraafplaats tegenover onze winkel (RK begraafplaats Laurentius) heeft zelfs geitjes… gelukkig wel achter een hek. Maar schattig enerzijds geeft frustratie anderzijds als je bij het graf komt en de schattige beestjes hebben huisgehouden in de planten/bloemen. ;-(

grafbedekking

Voordelen grafbeplanting

Het is natuurlijk heel mooi, een prachtig planten- of bloemenbed op het graf. Het geeft kleur en is aangenaam om te zien. Het maakt dat nabestaanden regelmatig terugkomen om de plantjes te verzorgen; uitgebloeide bloemen te verwijderen, plantjes water te geven etc.

Op de begraafplaats vallen grafstenen met netjes verzorgde bloemen en planten op. Het verfraait niet alleen de omgeving, vaak doet de juiste beplanting een grafmonument of grafsteen beter uitkomen. Planten en natuursteen vormen een zeer fraaie combinatie. Met beplanting breng je als het ware wat ‘leven’ op het graf. Daarnaast ook kleur, vorm en beweging bij wind. Dit geeft het grafmonument een hele mooie uitstraling.

Planten hebben wel aandacht en verzorging nodig, daarom is het van groot belang hier tevoren over na te denken en je goed te laten informeren. Als ze geen onderhoud krijgen gaan ze dood en worden lelijk, of ze gaan onstuimig een eigen leven leiden. Een overwoekerd graf tot gevolg. In beiden gevallen niet iets waarmee je je dierbare eert.

Wij zijn natuurlijk geen hovenier, maar 1 van onze medewerkers heeft een hovenier als zwager dus hebben we wat informatie ingewonnen. We sommen de tips voor je op:

Als je als nabestaande kiest voor beplanting maak er dan ook een mooi tuingraf van:

  • Kies vaste planten die tegen de condities van de plek kunnen
    Een plaats in de zon vergt andere planten dan een graf dat in de schaduw ligt
  • Kies voor planten die na elkaar bloeien zodat het graf het hele jaar mooi om te zien is
  • Soms kan één soort bodembedekker ook fraai zijn
  • Combineer met mate – niet meer dan 3 verschillende planten per vierkante meter

grafbedekking

Sedum is een ideale plantensoort & kan lang zonder (regen)water

Sedum is een ideale plantensoort. Sedum zijn verschillende soorten vetplanten en is een bodembedekker die het hele jaar in wisselende gedaanten mooi blijft. Bovendien wordt dit plantje niet gegeten door konijnen. Enkele soorten Sedum zijn zo sterk dat ze de bijnaam ‘eeuwig leven’ hebben gekregen, ze kunnen zelfs maanden zonder water. Dit vormt natuurlijk een sterke symboliek als deze plantensoort op een grafmonument wordt toegepast. Sedum kan je als ‘matten’ (of per m2) kopen bij de plaatselijke kweker of als losse plantjes bij de tuincentra.

Plantjes of bloemetjes uit eigen tuin

Door planten of bloemen uit je eigen tuin te gebruiken, maak je het monument extra persoonlijk.

Een plantgat

Als je niet echt groene vingers hebt, maar toch wel iets aan planten wilt, kun je met potten met planten werken (zie voorbeeld op 1 van onderstaande foto’s). Ook is er de mogelijkheid om een dichte betonplaat met een “plantgat” te kiezen. Een opening ter grootte van een planten bakje geeft ruimte voor beplanting op beperkte schaal.

Grafbedekking

Als je schelpen, steentjes, Frans boomschors of glasparels wilt als grafbedekking adviseren wij een dichte betonplaat als ondergrond. Een grafrand van RVS, steen of cortenstaal zorgt dat de bedekking niet wegspoelt met regenval of wegwaait door een hevige wind.

Geschikte grafplanten

Smaken verschillen natuurlijk. Geschikte plantjes voor op een graf zijn bijvoorbeeld: Dwergvrouwenmantel | Zeeuwsknoopje | Vergeet-mij-nietje | Viltige hoornbloem | Viooltjes | Purperklokjes | Leliegraf | Kleine geitenbaard | Regenboogvaren |Leliegras | Mansoor| Bergsteenthijm | Dwergirissen | Gebroken hartjes | Meisjesogen en natuurlijk diverse siergrassen en de vlinderstruik. Deze laatste moet wel regelmatig gesnoeid worden want kan redelijk groot worden.