Bezoek ook onze winkel

Rusthoflaan 34

3034 XL Rotterdam

Openingstijden

  • Een fijne fysieke winkel
  • Een luisterend oor
  • Vaste contactpersonen
  • Meedenkend en passie voor het werk
  • Een klein en betrokken team

Wat betekent ‘het ruimen van een graf’?

Wat gebeurt er met de botten?

Einde grafrust - ontruiming van het graf

Grafruiming; wat is dat en wat gebeurt er daarna?

De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Bij een grafruiming wordt het graf van de overledene “opgeruimd” en leeg gemaakt. De stoffelijke resten van het lichaam worden dan verwijderd uit het graf. Een grafruiming is te verdelen in twee verschillende fasen. De eerste fase bestaat uit het verwijderen van het grafmonument en in de tweede fase vindt het ruimen van het graf plaats.

Het ruimen van een graf is een proces waarbij de inhoud van een graf wordt verwijderd om verschillende redenen, zoals het vrijmaken van ruimte voor nieuwe begrafenissen of het verplaatsen van overblijfselen naar een andere locatie. Dit proces kan om verschillende redenen plaatsvinden en kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de regels en voorschriften van de begraafplaats of het crematorium. Op deze pagina noemen wij de verschillende redenen voor het ontruimen van een graf, de processen die betrokken zijn bij het ontruimen van een graf en de mogelijke gevolgen van het ontruimen van een graf bespreken.

Waarom wordt een graf ontruimd?
Er zijn verschillende redenen waarom een graf kan worden ontruimd, waaronder:
Verlopen grafrechten: Grafrechten hebben over het algemeen een bepaalde duur, meestal tussen de 10 en 30 jaar, afhankelijk van de begraafplaats. Wanneer deze termijn afloopt en de nabestaanden geen verlenging van de grafrechten aanvragen, kan het graf worden ontruimd.
Beschadiging of instabiliteit van het graf: Graven kunnen door de jaren heen beschadigd raken of instabiel worden, bijvoorbeeld door grondverzakkingen of verzakking van grafstenen. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om het graf te ontruimen om de veiligheid van de begraafplaats te waarborgen.

Einde grafrust - ontruiming van het graf

Beëindiging van het gebruik van de begraafplaats: Het kan voorkomen dat een begraafplaats of een bepaald gedeelte van de begraafplaats niet langer wordt gebruikt voor begrafenissen en dat er besloten wordt om de graven te ontruimen om ruimte te maken voor andere doeleinden.
Uitbreiding van de begraafplaats: Als er behoefte is aan meer ruimte voor begrafenissen, kan een begraafplaats besluiten om graven te ontruimen om ruimte te maken voor nieuwe begrafenissen.
Onderhoud van de begraafplaats: Het kan nodig zijn om graven te ontruimen om onderhoudswerkzaamheden aan de begraafplaats uit te voeren, zoals het egaliseren van de grond of het vervangen van verouderde infrastructuur.

Einde grafrust - ontruiming van het graf

Het ruimingsproces
Het proces van het ontruimen van een graf kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de regels en voorschriften van de begraafplaats. Over het algemeen omvat het proces echter de volgende stappen:
Melding: De begraafplaats zal de nabestaanden van de persoon in het graf op de hoogte stellen van het voornemen om het graf te ontruimen. In sommige gevallen kan deze melding ook worden gepubliceerd in lokale kranten of op de website van de begraafplaats.

Verwijderen van grafversieringen: Voordat het ontruimingsproces begint, moeten alle grafversieringen, zoals bloemen, kaarsen en foto’s, worden verwijderd. De nabestaanden kunnen deze versieringen meenemen als aandenken.
Verwijderen van de grafsteen: Als er een grafsteen is, wordt deze verwijderd. De steen kan worden teruggegeven aan de nabestaanden of kan afgevoerd. Hier kan de begraafplaats kosten voor in rekening brengen.
Opgraven van de stoffelijke resten: De stoffelijke resten worden voorzichtig opgegraven en in een kist of urn geplaatst, afhankelijk van het type ontruiming. Er wordt zo zorgvuldig mogelijk te werk gegaan om respect te tonen voor de overledene.
Vervoeren van de stoffelijke resten: De stoffelijke resten worden naar een andere locatie vervoerd, afhankelijk van de reden voor de ontruiming. In sommige gevallen kan de kist of urn tijdelijk worden opgeslagen op de begraafplaats of het crematorium.
Hergebruik van het graf: Als het graf wordt ontruimd om plaats te maken voor nieuwe begrafenissen, wordt de grond opnieuw gebruikt voor een nieuwe begrafenis.
Vernieuwen van het graf: Als het graf wordt ontruimd om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, kan het na het ontruimen worden vernieuwd en opnieuw worden gebruikt.

Het ontruimen van een graf kan emoties oproepen bij de nabestaanden van de overledene. Het kan een gevoel van verlies en verdriet veroorzaken, omdat het graf en de herinneringen aan de overledene worden verwijderd. Het is daarom belangrijk dat de begraafplaats of het crematorium de nabestaanden op de hoogte stelt van het voornemen om het graf te ontruimen en hen ondersteuning biedt tijdens dit proces.

Daarnaast kan het ontruimen van een graf ook gevolgen hebben voor de financiële situatie van de nabestaanden. Als de grafrechten zijn verlopen en de nabestaanden geen verlenging hebben aangevraagd, kan het zijn dat ze niet op de hoogte waren van de verloopdatum of niet in staat waren om de grafrechten te verlengen. In dergelijke gevallen kan het ontruimen van het graf onverwachte kosten met zich meebrengen, zoals het aankopen van een nieuwe begraafplaats of crematie.

Einde grafrust - ontruiming van het graf

Tot slot kan het ontruimen van een graf ook ethische en juridische vragen oproepen. Het is belangrijk dat het proces zorgvuldig en respectvol verloopt en dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de nabestaanden en de overledene. Het is daarom van belang dat de begraafplaats of het crematorium een duidelijk beleid heeft voor het ontruimen van graven en dat er transparantie is over de redenen voor de ontruiming en de gevolgen ervan.

Klik hier om terug te gaan naar de pagina over alle vragen na de begrafenis.

duurzaam gedenken grafsteen waterpoelsteen

Ben je op zoek naar een nieuwe grafsteen of urn?

 

Silent-Stones maakt de gedenksteen of urn geheel naar je wensen.

Klik hier voor meer informatie en voorbeelden.

“Bij het uitzoeken van een gedenksteen of grafsteen komt veel kijken. Graag adviseer ik je met de keuzes over de vormgeving, het soort letters, de belettering en mogelijke figuraties, de accessoires, decoraties, en de vele beschikbare materialen.” – Ghislaine, uw adviseur

Heb je hulp of advies nodig? Bel of mail mij gerust
Klik hier voor meer informatie en voorbeelden van gedenkstenen.

Ghislaine

Ben je op zoek naar een bijzondere grafsteen, gedenksteen of herinneringsmonument?

Silent-Stones maakt de gedenksteen geheel naar je wensen en je beschikbare budget.

Ben je op zoek naar een grafsteen? Al ruim 17 jaar maakt en plaatst Silent-Stones bijzondere en persoonlijke grafmonumenten. Wanneer je door ons een grafmonument , gedenksteen of grafzerk wilt laten vervaardigen, dan helpen wij je van begin tot eind.

Dat betekent van het ontwerpen van een gedenkteken binnen je budget, tot de vervaardiging en het plaatsen van de grafsteen op de gewenste begraafplaats. Met een mooie winkel in Rotterdam met een voorbeeldentuin bieden wij je veel keuze en mogelijkheden.

Wij ontwerpen elke gedenksteen handmatig. Met andere woorden… je bestelt geen bestaand voorbeeld uit een voorbeeldenboekje. En om je direct een antwoord op de vraag te geven of dat duurder is… nee is het antwoord. Dat is de service en de passie voor het werk van de medewerkers van Silent-Stones.

Grafstenen samenstellen en ontwerpen
Uiteraard helpen we je bij bepaalde keuze’s en adviseren we je waarom wel of juist waarom juist niet te kiezen voor een bepaald materiaal.

Of het nu gaat om een grafsteen, grafmonument, urnenmonument of een kindergrafsteen, een gedenkteken ontwerpen en maken wij met de grootste zorg en aandacht. Een gedenkteken is een persoonlijke grafsteen dat dient als herinnering voor alle nabestaanden. Daarom luisteren wij aandachtig naar al je wensen en bieden wij tegelijkertijd zoveel mogelijk inspiratie en voorbeelden. Samen maken we vervolgens een schetsontwerp, zodat alle ideeën en inspiratie voor het gedenkteken op het graf van je dierbare samenkomen in de gewenste vorm.

Meer informatie
Heb je vragen over ons assortiment of een specifieke wens? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze mooie fysieke gedenkwinkel in Rotterdam.

Hoge klanttevredenheid
Silent-Stones doet er alles aan om de gedenksteen, grafsteen of zerk (er zijn zoveel benamingen voor eigenlijk) geheel naar wens op te leveren. Families die door ons een gedenksteen hebben laten maken beoordelen ons gemiddeld met een 4,9 op Google.
Een eerlijke site waar mensen de gelegenheid hebben om ook negatieve ervaringen te delen. Dit in tegenstelling tot veel andere sites waarbij de leverancier bepaalt welke reviews er getoond mogen worden.

duurzaam gedenken grafsteen waterpoelsteen

Heb je vragen of wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op of bezoek onze winkel!